VOORBEREIDING

Wat heb je nodig?

 • Een klassiek open scheermes.
  Je hebt een bruikbaar open scheermes nodig. Je hebt er nog geen? Bekijk het aanbod aan kwalitatieve scheermessen in De Messenwinkel.
 • Een hangriem met canvas- en lederzijde.
  De hangriem heb je nodig om je scheermes dagelijks te onderhouden. Zorg ervoor dat je scheerriem ook een canvaszijde heeft.
 • Een spanriem met bijbehorende pasta.
  Met een spanriem kan je de snede van je scheermes terug scherper maken.
 • Een scheerkwast en een scheerzeep.
  Inzepen moet zeer goed gebeuren. Hiervoor heb je een scheerkwast en scheerzeep nodig. Deze hoeven niet duur maar wel bruikbaar zijn.
 • Zo heet mogelijk water voor het inzepen.
 • Een zo groot mogelijke spiegel en een handdoek.
 • Een rubberen afstrijkring.
  Handig om tijdens de scheerbeurt de zeep van het mes af te strijken.

  wat-nodig-600

Onderdelen van een scheermes

termen2

Wat je moet weten over je scheermes.

Scheren met een open scheermes is niet gevaarlijk. In films gebeuren er soms lelijke dingen mee, in het ware leven valt het reuze mee. Uiteraard moet je weten dat een open scheermes uitzonderlijk scherp is en moet je er op een gepaste manier mee omgaan.

De meeste scheermessen zijn van koolstofstaal gemaakt. Ze kunnen roesten of vreemde zwarte vlekken (stain) krijgen. Bewaar je scheermes dus niet zomaar open en bloot in een badkamer. De damp van een douche kan neerslaan op het koude lemmet van je scheermes met roest of stain als gevolg. In de loop der jaren zullen er hoe dan ook zwarte vlekken op het lemmet komen. Dit is niet erg. Het is een teken dat je scheermes wel degelijk gebruikt is geweest en geeft zelfs een zekere status.

Berg je scheermes op een veilige en droge plaats op, ver weg van mensen die niet vertrouwd zijn met open scheermessen.

Wrijf met een doekje of zacht keukenpapier het lemmet zorgvuldig droog na het scheren. Raak hierbij de snede niet aan. Als beloning krijg je een glimmend lemmet waar je je in kan spiegelen. Controleer na het scheren ook de binnenzijde tussen de twee heften op overgebleven vocht.

Zorg dat de snede nooit in contact komt met andere voorwerpen en raak de snede nooit aan met de vingers! Probeer je scheermes nooit uit op een niet ingezeepte baard.

Breng wat olie op het lemmet aan wanneer je het scheermes langere tijd niet gaat gebruiken.

Scheerklaar?

Het zijn lang vervlogen tijden toen open scheermessen volop gebruikt werden. Wanneer men een nieuw scheermes kocht haalde men het eerst over een hangriem. Eerst even de canvaszijde, en dan de lederzijde.

Deze kennis is ietwat vergeten geraakt, daarom deze toelichting: het laatste wat men doet bij de fabricage van een scheermes is het scherpen op een spanriem met slijpende pasta. Men heeft dan een prima en scherp scheermes maar het voelt wel ietwat korrelig aan. Als je het even over de hangriem haalt, krijg je een zacht scheermes.

volgende pagina