SCHEERPROBLEMEN

Op dagelijkse basis zien we mannen kampen met scheerbrand of met de nodige scheerproblemen. Er zijn inderdaad kwaaltjes en aandoeningen die wat extra aandacht verdienen. Dat heeft minder te maken met de scheertechniek, maar met eerder met je huid. Hieronder vind je meer informatie over de meest voorkomende problemen.

Verzorging naar gelang huidtype

Een goede dermatoloog zal je alles kunnen vertellen over het grootste menselijke orgaan nl. de huid. Maar met je scheerproblemen weet de huidspecialist meestal geen raad. En dat voor een alledaagse bezigheid als scheren? Dan moet scheren wel complexer zijn dan het lijkt. Het is altijd nuttig uit te maken wat voor huidtype je hebt. We onderscheiden er drie op basis van de productie van talg door de talgklier. Talg is een natuurlijk laagje vet die onze opperste huidcellen ondoordringbaar maken.

 • Droge huid
  Je hebt een droge huid als je huid schilferig is. Dit is te wijten aan een verstoorde of gebrekkige talgproductie. Met de leeftijd wordt de huid droger. Dit huidtype is gebaat bij scheercrèmes en alcoholvrije aftershave balsems of lotions. Daarmee zal de huid hydrateren ofwel zoveel mogelijk vocht opnemen. Vermijd dus alcoholhoudende producten of producten met mentol of eucalyptus.
 • Normale huid
  Je hebt een normale huid als de huid er noch verdroogd noch vet uitziet. Gelukkig hebben de meeste mannen een normale huid. Eigenlijk ben je dan gezegend. Je kan doorgaans alle producten gebruiken qua scheerzepen of aftershaves. Ook bij normale huid kan je toch gevoeliger zijn voor bepaalde producten. Dan komt het erop aan om uit te zoeken wat precies. In dat geval kan je best starten met neutrale producten (bijvoorbeeld op basis van natuurlijke ingrediënten, zonder alcohol).
 • Vette huid
  Je hebt een vette huid als er meer dan normale talgproductie is. Het gevolg is dat je van nature wat glimmend kan bijlopen. Meestal gaat die gepaard met grotere huidporiën. Een harde zeep, die de normale huid wat zou samentrekken, kan dan. Ook alcoholhoudende producten als aftershave horen dan tot de mogelijkheden.

Huidaandoeningen

In het gezicht zijn huidaandoeningen erg vervelend. Je voelt je voortdurend bekeken, je hebt jeuk… Scheren met een klassiek open scheermes is net dan toch te overwegen. De natte scheermethode is de beste garantie om de conditie van de gezichtshuid optimaal te houden. En een gezonde gezichtshuid is dan weer ideaal om het beste scheerresultaat te bereiken. Hierna de meest gehoorde klachten.

 • Scheerbrand
  In het algemeen is de lichtste vorm van irritatie scheerbrand of roodheid. Dat is op zich niet ongebruikelijk. Je ging een keer te veel over hetzelfde stukje en schraapte zo te veel opperhuid af. Of je knoopt je hemd onmiddellijk na je scheerbeurt en de kraag schuurt tegen je hals aan. Laat je huid zo goed mogelijk recupereren en gebruik neutrale producten voor de nazorg. Laat je geurtje maar eens achterwege en kies voor je gezicht. Als je voortdurend last hebt van scheerbrand, check dan je hele scheerritueel. Is je scheerschuim voldoende vochtig? Is het mes wel scherp genoeg? Heb je een allergische reactie?
 • Witte puntjes en bultjes
  Sommige mannen houden het bij het trimmen van de baard. Ze vrezen telkens geconfronteerd te worden met puntjes en bultjes die dan vreselijk jeuken. Maar scheren is natuurlijk een aanslag op de huid. Met het klassieke open mes geef je zelf een peeling en komt er nieuwe huid aan de oppervlakte. Uit ervaring weten we dat de klassieke scheermethode de beste garantie is voor een gezonde en frisse huid. Mogelijk moet je wel even zoeken naar de juiste productcombinatie.
 • Eczeem
  Een echte huidaandoening is eczeem of seborroïsch eczeem. Ongeveer 5% van de mannen heeft hier last van. Het is een lichte maar chronische aandoening die eigenlijk een vorm van roos is. Roos of pelletjes zijn huidcellen die sneller dan normaal worden afgestoten. Iedereen verliest oude huidcellen, maar meestal gelijkmatig en onzichtbaar voor het blote oog. Bij eczeem wordt het wel zichtbaar en gaat het gepaard met jeuk. De gevoeligste plekken zijn de wangen, uiteinden van de snor en de kin.
  Nat scheren en zeker met het klassieke open scheermes zijn dan de beste scheermethode. Voorwaarde is wel dat men zich dan regelmatig scheert en de roodheid en irritatie voorblijft.
 • Psoriasis
  Psoriasis is een vermoedelijk erfelijk maar niet-besmettelijke huidaandoening met rode en schilferende plekken op het behaarde hoofd. Een typisch geval voor de dermatoloog en een huidaandoening die zich jammer genoeg niet beperkt tot het aangezicht. Gebruik vooral vette zepen of scheercrèmes en lotions. Kijk uit naar ingrediënten als Shea Butter (Butyrospermum Parkii Butter) en Jojoba olie (Simmondsia Chinensis).
 • Ingroeiende baardharen
  Het meest voorkomende probleem dat volledig verdwijnt met het scheren met een klassiek open scheermes. Een baardhaar kan soms niet door de huid groeien. En dan baant het zich een weg in de opperste huidlagen. Met hevige jeuk als gevolg. Als je dan krabt, dan belooft de volgende scheerbeurt voor problemen te zorgen. Een vicieuze cirkel. De natte scheermethode is de beste garantie tegen ingroeiende baardharen. Maar is het wel even volhouden tot de huid in goede conditie is. Check alle stappen van je scheerritueel als je niet onmiddellijk het gewenste resultaat bereikt.