SCHEERZEEP

Scheerzeep bestaat in verschillende vormen. Je hebt harde zeep, scheercrème, scheergel of scheerschuim uit spuitbussen en vloeibare scheerzeep. Omdat we een kwast zullen gebruiken, concentreren we ons hierna op scheerzeep en scheercrème.

scheercursus44

Scheerzeep

Er is een verschil tussen gewone zeep en een scheerzeep. Gewone zeep is bedoeld om te reinigen en te ontvetten. De belangrijkste functie van scheerzeep is om het baardhaar met vocht te verzadigen. Een met vocht verzadigd baardhaar is makkelijker te snijden. Het mes ondervindt minder weerstand en blijft hierdoor langer scherp.
Naast het baardhaar zachter maken, heeft scheerzeep nog een belangrijke functie: er wordt ook een film op de huid gelegd. Glijmiddel, zeg maar, zodat je scheert zonder irritatie.

Scheercrème

In tegenstelling tot de harde scheerzeep is scheercrème zachter en smeerbaar. Naast het fysische verschil is het productieproces verschillend. Een scheercrème verzeept niet volledig, waardoor het ook makkelijker vet kan behouden. Dat is interessant als men een hydraterend effect wil. Harde zeep droogt de huid gemakkelijker uit. Hierdoor kan de huid trekkerig aanvoelen na het scheren. Scheercrème is ook iets makkelijker in gebruik. Vooral aan te bevelen bij een gevoelige of droge huid.

Pre-shave

Droogt de huid naar je gevoel toch te veel uit? Of wil je je mes nog beter laten glijden? Gebruik dan Pre-shave cream. Het bestaat in de vorm van olie of van crème. Sommige mannen zweren erbij. Anderen vinden het volstrekt overbodig. Je zal het moeten proberen om uit te maken of het iets voor jou is. Breng het zuinig aan vlak voor het inzepen met de kwast.

volgende pagina