nazorg-top

NAZORG

Eens het scheren afgelopen is, kan je beginnen met de afwerking. De bedoeling is om de huid zo snel mogelijk te laten herstellen. Per slot van rekening heb je niet alleen de baardharen verwijderd. Je gezicht kreeg net een lichte peeling.

Afspoelen

Verwijder eerst met warm water alle zeepresten van het aangezicht. Daarna kan je de huid met koud water naspoelen. Niet alleen verkoel je de huid, ook de poriën zullen door het koude water vernauwen. Eventuele bloedende minuscule snijwondjes zijn daarmee ook gestelpt.

Aluin

Zelfs de meest ervaren scheerder schraapt wel eens een keer te veel of zet te scherp aan. Geen nood.  Als het schokeffect van het koude water niet helpt om het bloeden te stoppen, kan aluin soelaas brengen. Aluin wordt traditioneel gebruikt als bloedstelpend en ontsmettend middel. Het kan ook een belangrijk onderdeel van aftershave of deodorant zijn. Aluin werkt astringent, d.w.z. het doet de huid samentrekken waardoor eventuele kleine bloedinkjes gestopt worden.
Je kan een aluinblokje rechtstreeks op de huid wrijven maar dit zou pijnlijk kunnen zijn. Een mildere manier om aluin aan te brengen kan zijn: wrijf het aluinblokje in je natte handen (zoals een stuk zeep) en klop daarna met korte slagen op je gezicht.
Leg aluin nooit in een plas water want het zuigt alle vocht onmiddellijk op. Op die manier verdwijnt je aluinblokje in een mum van tijd.

Aftershave

Aftershave, letterlijk ‘na-het-scheren’, bestaat in alle geuren en kleuren. Maar ook in verschillende substanties. Van crème, lotion, balsem, melk tot geurwater al dan niet met of zonder alcohol, geurloos of net sterk geparfumeerd. Als je huid en omgeving het kan verdragen gelden er geen richtlijnen buiten je persoonlijke voorkeur.
Toch dit. Je hebt zonet een laagje dode huidcellen en baardhaar verwijderd. Zonder adequate nazorg kan er scheerbrand optreden. Het komt er op aan dat de huid zich zo snel mogelijk kan herstellen. Als je snijwondjes hebt die moeilijk te stelpen zijn, gebruik dan zeker geen alcoholhoudende aftershave. Alcohol wordt gebruikt als solvent, ofwel oplosmiddel, voor parfum. Dat verspreidt de geur wel lekker, maar verdunt het bloed waardoor de wonde niet kan sluiten. Heb je een droge of gevoelige huid, zoek dan eerder een alcoholvrije aftershave. Zo herstel je de vochtbalans van de huid en irriteert de huid minder.

Aftershave balsem

De laatste jaren zijn er steeds meer aftershave balsems op de markt. Het gaat hier om een gezichtscrème die over het geschoren gezichtsoppervlak kan aangebracht worden. Een  balsem zal de huid snel vocht laten opnemen waardoor de huidcellen zich snel kunnen herstellen. In de meeste gevallen gebruikt men het ingrediënt Shea Butter (Butyrospermum Parkii). Deze ‘boter’ is afkomstige van een Afrikaanse noot die bekend staat om zijn hydraterende werking.

Eau de toilette of eau de cologne

Mag het wat meer geur zijn? Zoek dan een eau de toilette of eau de cologne. Het verschil tussen beide is het percentage parfumolie, het geurextract, dat gebruikt werd. Eau de cologne bevat doorgaans tussen de 2 à 3 procent parfumolie. Eau de toilette tussen de 10 à 20 procent. Maar ook hier geldt de persoonlijke voorkeur als norm. Net zoals bij aftershave wordt een solvent gebruikt en dat is in bijna alle gevallen alcohol. Breng het dan ook nooit rechtstreeks aan op de pas geschoren huid.

Talk

Als je er niet genoeg van krijgt, kan je nog één ding toevoegen. En dat is talk. Talk is een mineraal poeder dat, net zoals aluin, astringent werkt. Het zou kunnen dat het een restant is uit de tijd dat dames hun neus poederden. Ook mannen liepen er gepoederd bij omdat het uitdrogend effect van talk een bescherming kon bieden voor het vuil van de buitenlucht. Geen overbodige luxe in de periode van de industriële revolutie. Wat er ook van zei. Talk maakt de pas geschoren wangen zo zacht als de billetjes van een pasgeboren baby!

volgende pagina