scheren17a

SCHEERTECHNIEK

Jezelf scheren met een open scheermes doe je in verschillende stapjes. Eerst scheer je met de richting van de baardharen mee (meescheren), vervolgens ga je in een andere of tegenovergestelde richting scheren (tegenscheren). Het is de bedoeling dat je bij het meescheren al een behoorlijk resultaat haalt. Het tegenscheren dient om de perfectie te bereiken. Je gaat dan voor het allerbeste. We beginnen alvast met het vasthouden van het scheermes.

Hou je scheermes op een goede manier vast.

Je mag je scheermes vasthouden zoals je zelf wil. Er zijn geen wetteksten over. Soms zien we in de scheercursussen mensen die op een originele en vreemde manier hun scheermes vasthouden. Wat we hieronder voorstellen is een meer algemeen aanvaarde manier. Oefen boven een zachte handdoek, het mes zou uit je handen kunnen glippen.

Om te scheren moet het heft deze hoek maken tegenover het lemmet.

img0016Bij het meescheren neem je je mes op de volgende manier vast. De toppen van de wijs-, midden- en eventueel ringvinger liggen boven op de schouder van het mes. De duim plaats je tegen het achterste gedeelte van het lemmet. Oefen het vasthouden tot wanneer je het scheermes, zonder aarzelen, correct kan beetnemen.

vasthouden-meescheren

Eens je deze handigheid goed onder de knie hebt kan je oefenen om met het scheermes alle gedeelten van het gezicht te bereiken. Probeer te doen alsof je je scheert en tracht de houdingen die je op de foto s ziet te imiteren. Je zal je hand en/of mes moeten draaien om alle plaatsjes te bereiken. Pas op dat je je niet per ongeluk snijdt.

vasthouden-meescheren-2

Het mes hoeft tijdens het meescheren niet van hand gewisseld te worden. Zowel de linker- als de rechterkant van het gezicht kunnen met dezelfde hand geschoren worden. Wanneer je toch van hand wil wisselen is dit geen enkel probleem.

Tracht je scheermes zo ontspannen mogelijk vast te houden. Voor je gaat meescheren moet je eerst oefenen op het vasthouden van je scheermes. Probeer het eens zittend of staand, voor een spiegel of zonder spiegel. Probeer alle zijden van je kaken te bereiken. Soms zal dit in het begin overkomen als een soort acrobatie… geen nood, je wordt het wel gewoon. Probeer eens van hand te wisselen en vooral… tracht van in het begin weinig druk en spanning op het scheermes te zetten bij het vasthouden.

volgende pagina