Net zoals je auto heeft jescheermateriaal af en toe wat onderhoud nodig. De onderstaande dingen zijn zaken die je makkelijk zelf kan doen.

Gele pasta aanbrengen op een hangriem.

We gaan een scheerriem voorbereiden op zijn dagelijkse werk. De lederkant van een hangriem wordt ingewreven met gele pasta. Deze zorgt ervoor dat je leder geconditioneerd wordt en dat hij bestand is tegen vocht. Wanneer je een druppel water zou morsen op een niet met pasta bewerkte hangriem, dan kunnen er lelijke donkere plekken onstaan.

Leg je scheerriem met de lederzijde naar boven op een harde ondergrond.
Op de onderzijde van je hand smeer je enkele millimeters pasta uit de gele tube.
Wrijf over de pasta met je andere hand zodat u op de onderzijde van je hand een fijn laagje pasta krijgt.
Gebruik zo weinig mogelijk pasta. Minder is beter.

Met een vlugge wrijfbeweging breng je de pasta op het leder van je scheerriem aan. Je zal zien dat het leder hier en daar een ietsje donkerder van kleur wordt.

Blijf nog wat doorwrijven tot de pasta volledig in het leder gedrongen is.
Gebruik niet teveel pasta. Bij het de eerste keren aanbrengen van pasta mag het leder slechts lichtjes donkerder worden. In de loop van de volgende maanden herhaal je het inwrijven hoogstens enkele keren.

Eventuele vegen en strepen verdwijnen bij het verdere gebruik van de hangriem.

Een beschadigde hangriem herstellen.

Kleine beschadiging gemaakt in je mooie hangriem bij het omdraaien van het scheermes?

Verwijder oneffenheden die boven het lederoppervlak uitsteken met een mesje. Schuur met een puimsteentje of met fijn schuurpapier de omgeving van de oneffenheid mooi effen. Dit gaat makkelijk wanneer je de riem langs de rand van een tafel legt. Daarna neemt je een ronde wijnfles en walst de scheerriem plat. Om af te ronden kan u eventueel nog een weinig gele pasta op het leder aanbrengen.

Rode pasta aanbrengen op een spanriem.

Wanneer je met je scheermes over de spanriem gaat zou je een knisperend of schurend geluid moeten horen. Is dit niet het geval dan is het tijd om een nieuw fijn laagje slijpende rode pasta aan te brengen.
Ook wanneer het scherpen van uw scheermes niet blijkt te lukken dan is het een goed idee om je spanriem van een vers laagje rode pasta te voorzien. Nieuwe spanriemen vragen ook om een laagje pasta voor het eerste gebruik.

Het spreekt vanzelf dat deze aanwijzingen ook gelden indien je een groene (iets grovere) pasta gebruikt.

Doe een klein beetje pasta, recht uit de tube, op de spanriem.
Wrijf met een doekje of met een papiertje de pasta uit over de riem tot je een egaal laagje krijgt. Wrijf naar de buitenkant van de riem toe. Indien je netjes wil werken, kleef je eerst een stukje plakband op de plaats waar de pasta niet mag komen. Laat nu de riem rusten tot de pasta volledig droog is, dit kan tot enkele uren duren.

De spanriem is nu terug paraat voor gebruik. Veeg na gebruik van een spanriem steeds de resten rode pasta die overblijven op het lemmet van uw scheermes even af. Zo voorkom je later rode vlekken op je hangriem.

volgende pagina